Geplaatst op

Armando in Amersfoort | 75 jaar Vrijheid

Puttertjes | doorborduren in korte columns

Over kunst en erfgoed met tips

Uitstapje naar, uitje in Amersfoort | Dagje weg met Kunst


Armando in Amersfoort | 75 jaar VrijheidVerhaal De Haas uit de bundel Dierenpraat van Armando

‘Ik ben jarig en ik heb niks voor mijn verjaardag gekregen. Heb jij wat voor me? Ja, wat zou je willen hebben, vroeg ik? Een huis, een mooi groot huis, en liefst zo snel mogelijk. Een huis? Ja een huis maar het mag ook een gebouw wezen. Ja maar dat is onmogelijk riep ik uit. Nou weet je wat zei de haas, geef me dan maar een fiets…Nee, toch maar niet. Ik wil helemaal geen fiets, weet je wat ik wil, ik wil grondgebied maar dat heb je zeker ook niet voor me. Nee, zei ik. O, zei de haas, geef me dan maar de zee, of anders geef me maar hoorngeschal, of hoongelach of een boekenkast dan kan ik knap worden. Nee toch niet, ik wil een harnas. O nee, nou weet ik het, ik wil de horizon voor mijn verjaardag, ja dat is het, een horizon…Of toch niet, nee, ik wil een zwembad, een weersvoorspelling, een bosrand, of een regenboog, een oerwoud, een orgel, ik wil een fornuis, een parkeerplaats, ik wil een middenscheiding, een hoedendoos, zonsverduistering een oprijlaan… Ik kan niet meer, ik maak mij veel te druk. Ik ben helemaal buiten adem. Ik ga nu even nadenken wat ik echt voor mijn verjaardag zou willen hebben. De haas sloot zijn ogen en dacht na, het leek alsof hij in diepe slaap was. Toen deed hij zijn ogen weer open en sprak, ja, nu weet ik wat ik wil. Ik wil niks, heb je dat voor me? Ja zei ik, dat heb ik voor je. Hier, asjeblieft. Dank je, zei de haas. Ik ben blij dat ik je ontmoet heb, want ik heb tenminste iets voor mijn verjaardag gehad. Ja, ik ben blij. Ik stak mijn hand op en vervolgde mijn wandeling over de stille heide.’ Deze tekst is bijna geheel overgenomen uit het boekje Dierenpraat van Armando.Armando in Amersfoort

Tijdens de tentoonstelling Armando in Amersfoort bezoeken wij de Elleboogkerk. Het in 2007 in de as gelegde onderkomen van het Armando Museum is gerestaureerd en tijdelijk opengesteld voor publiek. Even wanen wij ons terug in de tijd. De installatie Schwarzes Wasser (2007) van de Duitse kunstenaar Raffael Rheinsberg (1943-2016) trekt direct de aandacht. Het oogt als een tapijt. De installatie is opgebouwd uit verbrande resten van het Armando Museum. Kort na de brand verbleef Rheinsberg een week in Amersfoort om in de ruïne van de Elleboogkerk allerlei overblijfselen te verzamelen van de museumramp. Deze objecten gebuikte hij bij het samenstellen van de installatie. Opmerkelijk element is de kop van een paling die waarschijnlijk tijdens het blussen met grachtwater de kerk is ingespoten. Natuurlijk gaan we op zoek naar de kop van de paling. Het maakt dat je met je neus op de installatie wordt gedrukt en dan zie je pas écht wat er ligt. Slim bedacht van de makers van de tentoonstelling om dit object zo expliciet te benoemen. Tussen de ritmisch gerangschikte verkoolde resten valt mijn oog op het boekje ‘Dierenpraat’. Ontving Armando hiervoor niet in 2000 een Zilveren Griffel? Later, tijdens het herlezen van De haas lijkt het alsof ik in een versie van mijn eigen leven wordt gekatapulteerd. Waarom dan? Lees dit verhaal verder. Armando bracht een belangrijk deel van zijn jeugd door in Amersfoort. Met vrienden speelde hij op het terrein dat in de Tweede Wereldoorlog een concentratiekamp werd. Zijn ervaringen in deze omgeving vormden een voedingsbodem voor zijn latere werk, en ook voor de verhalen in de kinderboeken. Het huis waar mijn ouders na de oorlog gingen wonen en waar mijn zus is geboren lag op steenworp afstand van die plek. Het is nu een plaats van herinnering, en wij komen er nog vaak.75 jaar Vrijheid

In 2020 viert Nederland 75 jaar vrijheid, en ik realiseer me dat ik alles heb gekregen wat de haas in het verhaaltje van Armando voor zijn verjaardag vroeg, met dank aan een leven in vrijheid en een onbezorgde jeugd in Amersfoort. Mijn vader vertelde verhalen over de oorlog die hij als kind had meegemaakt. Over hoe hij in de hongerwinter met een groep kinderen onder begeleiding van Amersfoort naar Almelo is gelopen, over de brug bij Zwolle. Die brug kan ik niet passeren zonder eraan te denken. Koken en lekker eten werd later zijn grootste passie. Ook mijn moeder is als jong meisje samen met haar ouders, broers en zusters en dorpsgenoten aan het begin van de oorlog geëvacueerd. Deze en nog andere verhalen mogen niet worden vergeten. Amersfoort, in het hart van Nederland, kent plekken waar oorlog voelbaar is. Museum Flehite besteedt op dit moment aandacht aan de negentigste geboortedag van Armando. De expositie is een eerbetoon aan Armando, die gedurende zijn leven een rijk en betekenisvol oeuvre heeft opgebouwd. We staan aan de vooravond van een nieuw decennium en door het hele land worden activiteiten in het kader van 75 jaar vrijheid georganiseerd. Bezoek ook eens een expositie in een andere regio en neem kennis van de verhalen daar. Maar, voordat het 2020 wordt ben ik jarig, en op de vraag ‘wat zou je willen hebben?’, antwoordde ik; niks. Want ik kan zelf een middenscheiding maken en ik heb al een hoedendoos, een horizon en een zonsverduistering en alle onmogelijke wensen die de haas op zijn verlanglijstje had staan. Hoezo, dat kan toch helemaal niet? Jawel hoor, dat kan wel, want als je met een kunstenaar bent die een wereld voor je tovert ervaar je ongekende vrijheid. En net als de haas uit het verhaaltje van Armando ben ik blij. Ik ben blij dat ik je ontmoet heb.


Armando in Amersfoort

Klik op de foto’s voor meer informatie. Let op; de foto’s zijn gemaakt door de redactie van puttertjes.nl en niet representatief. Bezoek vooral de tentoonstelling.


Amersfoort, hart van Nederland | Onze Lieve Vrouwetoren | Herinneringslantaarn

Armando in Amersfoort

Museum Flehite toont in twee zalen schilderijen van Armando uit de collectie van de gemeente Amersfoort. In de tuin van het museum is een selectie karakteristieke sculpturen te zien, afkomstig uit de collectie van de Armando Stichting. Ten slotte is er in de op steenworp afstand gelegen Elleboogkerk een derde expositie ingericht, voornamelijk met werken die herinneren aan de noodlottige brand, die in oktober 2007 het in deze kerk gehuisveste Armando Museum verwoestte. Lees meer…

Museum Flehite 19 oktober t/m 26 januari 2029, Elleboogkerk 19 oktober t/m 15 december 2019


Nationaal Monument Kamp Amersfoort

Nationaal Monument Kamp Amersfoort is een monument en museum ter herdenking aan Kamp Amersfoort in Leusden, een van de concentratiekampen in het door de Duitsers bezette Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Er is een bezoekerscentrum opgericht met daarin een permanente expositie. Lees meer…

Doorlopend te bezoeken


Herinneringslantaarn Amersfoort

Op een van de mooiste pleinen in Amersfoort staat Onze Lieve Vrouwetoren. In het hoogste deel van de toren brandt een unieke Herinneringslantaarn. Alleen in dit deel blijft vanaf één uur ’s nachts het licht branden als een waaklampje over de stad. Inwoners van Amersfoort kunnen herinneringen aan een dierbare nabestaande eeuwigdurend levend houden door de naam van die persoon te verbinden aan dit licht.

Ontdek de herinnerden

Klik hier…


Onze Lieve Vrouwetoren | In het hart van Nederland

Het Lieve Vrouwekerkhof(plein), aan de voet van de Onze Lieve Vrouwetoren (kadastraal middelpunt van Nederland) is het historisch en cultureel toeristisch hoofdkwartier van de binnenstad van Amersfoort met een groot aanbod van activiteiten zoals de torenbeklimmingen, rondvaarten, het toeristentreintje, stadswandelingen, themawandelingen, stadstour per Citytuk en een keur aan gezellige cafés en restaurants. Lees meer…


75 jaar Vrijheid | 2020

In het kader van 75 jaar vrijheid worden door heel het land talloze activiteiten georganiseerd. Van klein tot groot, er is overal wat te doen. Bekijk alle activiteiten


Overzicht van alle actuele en lopende tentoonstellingen in Nederland en Vlaanderen | Druk op de knop

Naar een museum | Actuele tentoonstellingen | Nu te zien in Nederland en Vlaanderen


Nieuwste boven | Dagelijks bijgewerkte lijst van exposities in Nederland en Vlaanderen | Druk op de knop

Nieuwste boven | Nieuwe tentoonstellingen en exposities in Nederland en Vlaanderen


Zoek op plaats van A tot Z | 500 plaatsnamen in Nederland en Vlaanderen | Druk op de knop

Zoek op plaats naar tentoonstellingen, musea, galeries en exposities in Nederland en Vlaanderen


Zoek op naam van A tot Z | meer dan 1000 musea, galeries en tentoonstellingsruimtes in Nederland en Vlaanderen | Druk op de knop

Museum en galerie zoeken op naam Overzicht musea en galeries van a tot z in Nederland en Vlaanderen


Virtuele exposities en museum tours | Ontdek digitaal collecties, kunst en erfgoed en bijzondere verhalen | Druk op de knop

Virtuele Museum Tour VMT Ontdek musea en kunst digitaal Wandel virtueel door museum, galerie en expositieruimte


Kindertentoonstellingen | Familietentoonstellingen | Druk op de knop

Kindertentoonstellingen | Kunst kijken met kinderen | Museum jeugd


Overzicht Puttertjes | Korte verhalen over kunst en erfgoed met tips | Druk op de knop

Tentoonstellingen | Exposities | Kunst | Erfgoed Musea | Nu te zien


Cultuurtips | Museumrecensies | Museumresencent | Tentoonstellingen | Kunst en erfgoed nu te zien←tentoonstellingsagenda

←zoek museum | galerie

←zoek op plaats

←kinderen | jeugd

←nieuwste boven

←puttertjes


2016-2021 Puttertjes©