Geplaatst op

Theater van papier

Puttertjes | doorborduren in korte columns

Over kunst en erfgoed met tips

Uitstapje naar, uitje in Bunnik | Dagje weg met Kunst


Theater van papierIedereen heeft wel wit papier, een pak wasknijpers, een strijkbout, gaas, een schaar, stiften, plakband, satéprikkers, aardappels en een beetje verf in huis. Dit zijn onder andere spullen die je nodig hebt om een wereld te scheppen van papier. Met knippen, plakken, vouwen, schilderen en decoreren creëer je dromen. Hoe vaker je het doet, hoe meer je ontdekt en hoe beter je er in wordt. Natuurlijk is het in de verste verte niet te vergelijken met de kunst van Isabelle de Borchgrave. Zij transformeert papier in kant, brokaat, fluweel, voile, broderie, porselein en filigrein. Maar toch, al vouw je maar diervormen of een kerststal die je vervolgens versiert met aardappelstempels. Wil je inspiratie opdoen om papieren kostuums, kleding, schoenen, waaiers, corsages, boeken, kussens, sieraden, bloemen, fruit, taart en gedekte tafels tot leven te wekken? Bezoek dan Pop-up Museum Huis Oud Amelisweerd in Bunnik. Kunstenaar Isabelle de Borchgrave (1946 Brussel) verbeeldt met de tentoonstelling Theater van Papier een trompe-l’oeil-illusie in optima forma. Het in de 18e -eeuw tot zomerverblijf verbouwde Huis Oud Amelisweerd is op dit moment gehuld in winterlicht en decor voor de tentoonstelling Theater van papier en komedie Der Modeaffe. De met Chinese behangsels gedecoreerde kamers van het huis vormen de feestelijke achtergrond voor deze expositie. Maar misschien ben je niet geïnteresseerd in papierkunst en kom je voor het verhaal Der Modeaffe (De Modeaap)? Wat is dat?

De komedie Der Modeaffe is een liefdesverhaal vol intriges geschreven door Frederik de Grote in 1742. De suikeroom van Markies de la Faridondière maakt zich zorgen over het weelderige gedrag van zijn neef, die maar niet wil trouwen. De jonge niet al te belezen markies heeft een modeverslaving, en hij volgt in alles de nieuwste trends. Hij smijt met geld (van zijn oom) en koopt zich een slag in de rondte. Hij laat zich portretteren als militaire held, huurt een architect in voor een nieuw te bouwen paleis (een onmogelijk uit te voeren plan), en zoekt een minnares, een ‘must-have’ in die tijd. ‘Een man van mode moet wel honderd dingen observeren om zich aan te passen aan de algemene smaak en de stroom van nieuwigheden’, is zijn lijfspreuk. De markies is er razend druk mee en zijn oom is het spuugzat. Zijn neef kost hem een fortuin, en hij bedenkt een list waarmee hij de ‘mode-aap’ door een valstrik het huwelijk binnenloodst. Uiteindelijk gaat de markies overstag en trouwt met spaarzame Adélaïde. Maar, tijdens de huwelijksvoltrekking laat hij haar toch maar even zweren dat zij in alles de levensstijl van de markies zal volgen en trouw zal blijven aan de laatste mode… Dit verhaal is fantastisch neergezet in de tentoonstelling Theater van Papier. Let vooral op de rol van het aapje. Was het bezit van het dier destijds niet een luxe die alleen de rijken zich konden permitteren? En maakte een geketende aap in de 17de-eeuwse schilderkunst niet een verwijzing naar de zondige mens die zich door zijn lusten liet regeren?

Op de eerste etage op weg naar de tentoonstelling Dress to Impress. Kostuums met een verhaal hoor ik voetstappen op zolder. Maat 43? Mijn gedachten raken maar niet los van de papierkunst van Isabelle de Borchgrave. Haar eigen verhaal begint in een klein huis aan de Zavel in Brussel, waar ze als kind tekende op muren en vensterbanken en waar ze de zolder onder het dak in een werkplaats veranderde. De zolder van huis Oud Amelisweerd is een bijzondere plek en zeer geschikt voor het geven van workshops. De inspirerende omgeving van de buitenplaats zet aan tot creatieve gedachten. Willen we niet allemaal op gezette tijden even een uitstapje maken naar een andere wereld? In dit huis waan je je in de 18e eeuw. Evenals in het Sanssouci-paleis in Potsdam (UNESCO-Werelderfgoed). Het kleine zomerpaleis is gebouwd rond 1746 door de Pruisische koning Frederik de Grote, bedenker van de komedie Der Modeaffe. Geen enkel kasteel is zo verbonden met de persoonlijkheid van Frederik de Grote als die plek. Hij ligt er zelfs begraven. En, liet hij niet in het midden van het park een Chinees theepaviljoen bouwen? Vol met kleine details, zoals beeltenissen van aapjes? In Huis Oud Amelisweerd komt dit nu allemaal samen. Zelfs de geest van Armando waart rond, hij had immers een atelier in Potsdam. Een boeiende tentoonstelling maken is een kunst. Maar als je een sfeervol huis tot je beschikking hebt, hoef je alleen nog maar te luisteren en de verhalen eruit te destilleren. En dat is wondermooi gelukt. Chapeau!

Plattegrond Landgoed Amelisweerd Bunnik

Theater van papier | Isabelle de Borchgrave

Theater van papier toont de opera Der Modeaffe (De Modeaap) op een verbazend nieuwe manier. Kunstenaar Isabelle de Borchgrave wekt het verhaal tot leven met feestelijke papieren kostuums. Compleet met poppen, haardracht en kostuums van drie soorten papier.

23 oktober 2019 – 15 maart 2020

Woensdag tot en met zaterdag van 12.00 – 16.00 uur. Zondag van 12.00 – 17.00 uur. De kassa sluit een uur voor sluitingstijd. Toegangsprijzen: volwassenen € 5,-, kinderen t/m 12 jaar gratis, kinderen 13 t/m 17 jaar € 2,50. Museumkaart geldig.


Der Modeaffe | De Modeaap

De kostuums die in Pop-Up Museum Oud Amelisweerd worden getoond, maakte Isabelle de Borchgrave in opdracht van de Stiftung Preussische Schlösser und Gärten voor een feestelijke herdenking in 2012 van de 300ste geboortedag van Frederik de Grote (1712 – 1786). Le Singe de la Mode (Der Modeaffe) is in 1742 in het Frans geschreven door Frederik II van Pruisen (Frederik de Grote). De poppen zijn gemaakt van metaalgaas dat in de gewenste vorm werd gemodelleerd. Voor de haardracht en de kostuums is heel goed gekeken naar de echte kostuums uit de tweede helft van de 18e eeuw. Onder andere portretschilderijen van de 18de-eeuwse Franse schilder Antoine Pesne (1683 – 1757) dienden daarbij als voorbeeld.

Klik om de foto’s voor een impressie


Dress to Impress | Kostuums met een verhaal

In Dress to Impress. Kostuums met een verhaal kunt je je vergapen aan prachtige historische kostuums uit de Utrechtse kasteelmusea tot aan hedendaagse ontwerpen met een individuele boodschap. Foto’s, kostuums en accessoires vertellen de geschiedenis van de modieuze items en het verhaal van hun drager. Van extravagant gemaskerd bal tot ambtskostuum, en van draagbaar modern tot kunstzinnig maatschappelijk statement.

21 november 2019 – 23 februari 2020

Woensdag tot en met zaterdag van 12.00 – 16.00 uur. Zondag van 12.00 – 17.00 uur. De kassa sluit een uur voor sluitingstijd.


Amsterdam Rainbow Dress

Een hoogtepunt in de tentoonstelling is de komst van de Amsterdam Rainbow Dress. De extravagante jurk zal de eerste twee weken van Dress to Impress in Oud Amelisweerd te zien zijn. In de zestien meter lange jurk zijn 75 nationale vlaggen verwerkt van landen waar lhbti’ers* bij wet verboden zijn. Steeds wanneer lhbti-rechten worden gelegaliseerd in een van de landen, wordt de desbetreffende vlag in de jurk vervangen door een regenboogvlag.

De jurk reist als levend kunstwerk de wereld over en vraagt zo aandacht voor wereldwijde lhbti-rechten. De Amsterdam Rainbow Dress is eerder te zien geweest in onder andere New York, Johannesburg, Stockholm, Seoul en San Francisco.


Aapjes kijken

Ontdek de tentoonstellingen met de kijkwijzer Aapjes kijken! Welk kostuum is het mooist? En hoe wil je zelf eigenlijk gezien worden? Samen kijken, zoeken, nadenken, in gesprek en vragen beantwoorden: het is allemaal onderdeel van de interactieve tocht!

De kijkwijzer is gratis verkrijgbaar aan de kassa van het museum.


Selfies | Modieuze fotoshoot

Op 27 december kunnen de jongste bezoekers van het museum hun favoriete outfit laten vastleggen tijdens de gratis photoshoot. Of het nu een stoere, lieve, meest gekleurde of meest bijzondere outfit is; alle kinderen zijn welkom! De foto wordt direct geprint en mag mee naar huis! Een extra mooi cadeautje voor de (groot)ouders, of voor jezelf!

De photoshoot vindt van 12.00 tot 16.00 uur plaats op de zolder van het museum.


Muziek aan het hof van Frederik de Grote

Fortepianiste Riko Fukuda brengt een recital met de muziek, zoals die gespeeld is aan het hof van Frederik de Grote van Pruisen (1712-1782). Na de pauze vertelt Jurn Buisman (Museum Geelvinck) over de artistieke bloei in het Pruisen van de 18de eeuw, met bijv. zijn fabelachtige porseleinproductie.

29 december 2019


De Veldkeuken

Ook op 2e kerstdag is de Veldkeuken voor iedereen geopend. Je bent welkom om aan te schuiven voor een warme chocomelk, Gluhwein, lekkere lunch of een taartje. Je kunt niet reserveren. Iedereen maakt dus kans op een fijn plekje om op te warmen na een winterse wandeling! Lees meer…


Meer 18e eeuw zien?

Op reis met Willen V - een vorstelijke reis door achttiende-eeuws Zeeland | Zeeuws Archief Middelburg | 30 oktober 2019 - 2 mei 2020

Maak een vorstelijke reis door achttiende-eeuws Middelburg | Reis mee met Willem V door achttiende-eeuws Zeeland | Maak kennis met de prins en zijn gezin | Ontmoet de markante figuren die hij onderweg tegenkwam | Neem een kijkje op de buitenplaatsen bij de weelderige partijen en diners | En word feestelijk onthaald in de steden en dorpen op Walcheren en Zuid-Beveland! |

30 oktober 2019 – 2 mei 2020


Overzicht van alle actuele en lopende tentoonstellingen in Nederland en Vlaanderen | Druk op de knop

Naar een museum | Actuele tentoonstellingen | Nu te zien in Nederland en Vlaanderen


Nieuwste boven | Dagelijks bijgewerkte lijst van exposities in Nederland en Vlaanderen | Druk op de knop

Nieuwste boven | Nieuwe tentoonstellingen en exposities in Nederland en Vlaanderen


Zoek op plaats van A tot Z | 500 plaatsnamen in Nederland en Vlaanderen | Druk op de knop

Zoek op plaats naar tentoonstellingen, musea, galeries en exposities in Nederland en Vlaanderen


Zoek op naam van A tot Z | meer dan 1000 musea, galeries en tentoonstellingsruimtes in Nederland en Vlaanderen | Druk op de knop

Museum en galerie zoeken op naam Overzicht musea en galeries van a tot z in Nederland en Vlaanderen


Virtuele exposities en museum tours | Ontdek digitaal collecties, kunst en erfgoed en bijzondere verhalen | Druk op de knop

Virtuele Museum Tour VMT Ontdek musea en kunst digitaal Wandel virtueel door museum, galerie en expositieruimte


Kindertentoonstellingen | Familietentoonstellingen | Druk op de knop

Kindertentoonstellingen | Kunst kijken met kinderen | Museum jeugd


Overzicht Puttertjes | Korte verhalen over kunst en erfgoed met tips | Druk op de knop

Tentoonstellingen | Exposities | Kunst | Erfgoed Musea | Nu te zien


Cultuurtips | Museumrecensies | Museumresencent | Tentoonstellingen | Kunst en erfgoed nu te zien←tentoonstellingsagenda

←zoek museum | galerie

←zoek op plaats

←kinderen | jeugd

←nieuwste boven

←puttertjes


2016-2021 Puttertjes©